Kunstzinnig heiligdom: 'Ben een soort monnik hier'

Dick Evers in zijn atelier, in een oud klooster in Steyl © L1
Terwijl de vliegvelden en treinstations soms uitpuilen van de vakantiegangers is er in Limburg een aantal mensen dat de zomer doorbrengt in hun eigen paradijs. Sommige kunstenaars hebben van hun atelier namelijk een opmerkelijk toevluchtsoord gemaakt.
In de reportagereeks Aparte Ateliers nemen we een kijkje in hun opmerkelijke wereld. Het atelier van Dick Evers is sinds 2019 gehuisvest in het klooster Sint Gregor in het kloosterdorp Steyl.

Heilige grond

Voor de 70-jarige Evers is dat letterlijk en figuurlijk heilige grond. In zijn ruimte brandt wierook gemaakt door monniken en galmt zacht Gregoriaanse zang uit een bluetooth speaker. "Ik ben eigenlijk een soort monnik hier, ik heb wel eens het idee dat ik best kluizenaar zou willen zijn", lacht Evers. Hoewel hij vroeger gedoopt is, vindt hij de vraag of hij zelf gelovig is lastig te beantwoorden. "Of er iets is als we afstand nemen van de wereld? Ik weet het niet. Dat is voor mij redelijk dicht bij gelovig zijn."
Geloven in de Heer gaat voor hem dan weer een stapje te ver, al gaat hij soms wel eens naar een kerk. "Soms als het me allemaal even te veel wordt dan ga ik wel eens een kwartiertje in een bank zitten."

Kruisweg

Toch speelt het christendom een grote rol in het werk van Evers en dan met name de kruisweg van Jezus. Dat is dan ook waardoor hij hier is beland. "Ik wilde per se de kruisweg schilderen op heilige grond. Toen deed zich hier de ruimte in Steyl voor en ja, een en een is twee."

Geschiedkundig onderzoek

Die kruiswegschildering werd vorig jaar afgerond. Voor het maken ervan deed de kunstenaar vijf jaar geschiedkundig onderzoek in heilige geschriften en voerde hij gesprekken met monniken in het klooster waar hij twee keer per jaar op retraite gaat. De kunstenaar is gefascineerd door alle versies die er bestaan over de kruisweg en probeerde zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen. Zo is Evers ervan overtuigd dat Jezus geen kruis droeg, maar een balk. Ook denkt hij dat Jezus helemaal niet is gestorven aan het kruis, maar dat hij gedrogeerd werd en daarna levend eraf is gehaald. Dat zou de wederopstanding verklaren.
Evers is nog lang niet van plan om weer te vertrekken uit zijn kunstzinnige heiligdom. "Ik blijf hier tot de dood ons scheidt", zegt hij overtuigd. "Er zit hier geen badkamer in, anders had ik er al gewoond."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!