Topproducer Erwin Musper centraal in L1-Podcast

Producer Erwin Musper en L1-Programmamaker Henk Hover © Henk Hover L1
Erwin Musper (1948) werkte als opnametechnicus en producer met de groten der aarde.
Denk daarbij aan namen als David Bowie, Bon Jovi, Van Halen , The Scorpions, Mick Jagger, Chicago en Deff Leppard. Hij staat centraal in een vijfdelige podcastreeks.

Pinkpop

Aan het begin van zijn carrière is Musper zelf actief als muzikant en speelt hij met bands als Partner, Windmill en Opus tot ver buiten Limburg. Ook is hij medeoprichter van de Marlstone-studio en het gelijknamige platenlabel.
In de jaren '80 drukt hij zijn stempel op Nederpop acts als Frank Boeijen, Toontje Lager en Doe Maar. Vanuit de Telstar-studio’s in Weert maakt Musper de overstap naar de beroemde Wisseloordstudio’s in Hilversum. Hij werkt daar voor Paco de Lucia, omdat hij de enige is die een paar woorden Frans spreekt, maar ook voor Mick Jagger, Elton John en Iron Maiden. Na een succesvolle opnameklus voor Bon Jovi in Engeland ligt overstap naar Amerika voor de hand hij wordt gevraagd als opnametechnicus voor David Bowie.

Van Halen

Musper vestigt zich in The States en gaat daar aan de slag voor verschillende grote opdrachtgevers en is een tijd lang huistechnicus voor de rockformatie Van Halen. Op het landgoed van Eddy van Halen ligt een eigen opnamestudio die Erwin runt. Musper bouwt uiteindelijk zijn eigen opnamestudio The Bamboo Room in Cincinnati. Bands als BLØF, Racoon, Normaal en Anouk komen vanuit Nederland bij hem langs om op te nemen.
In 2014 stopt Musper met werken. Hij verkoopt zijn studio en koopt een huis in het Midden-Amerikaanse Ecuador. Met zijn levenspartner Daniëlle is hij van plan om daar te gaan genieten van zijn huis aan het strand. Het paar wordt geraakt door de armoede in zijn woonplaats en raakt betrokken bij het plaatselijke weeshuis. Erwin geeft er muzieklessen, ze organiseren fundraisers en ze springen bij waar nodig.

Podcast

L1-programmamaker Henk Hover sprak ruim twee uur met hem over zijn carrière aan de hand van tien door Musper gekozen nummers waarbij hij zelf ooit achter de knoppen zat. Dat resulteert in een vijfdelige podcastserie die te beluisteren is op L1.nl/podcast en op de reguliere podcastplatforms. In L1 cultuurcafé hoor je in de zomermaanden elke week een aflevering van Erwin Musper, de podcast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!