Ger Koopmans als duivel terug op het toneel

Voor de opera 'Der Freischutz' mag Ger Koopmans zich in een duivelskostuum hullen © Opera Compact/L1 (Tom Doesborg)
Oud-gedeputeerde Ger Koopmans keert deze zomer terug in de spotlights als duivel in de opera Der Freischütz van componist Carl Maria von Weber.
De opera, die wordt uitgevoerd door Opera Compact en het Productiehuis Valkenburg, werd maandag gepresenteerd door regisseur Sybrand van der Werf.

Pact

Het verhaal gaat over een man die een schutterswedstrijd moet winnen om met zijn geliefde te kunnen trouwen. Om het lot een handje te helpen sluit hij een pact met duivel Samiel, gespeeld door Koopmans. Die levert kogels die altijd raak schieten, maar uiteraard blijft dit gesjoemel niet zonder gevolgen.

Zingen

"Ik kreeg een mailtje van Sybrand van der Werf met de vraag of ik dit wilde doen", zei Koopmans maandagmiddag op L1 Radio. "Ik heb er maar een halve seconde over hoeven nadenken. Als je in de politiek zit, hoort theater er ook een beetje bij. Als gedeputeerde van cultuur heb ik veel voorstellingen gezien. Het is superinteressant om dat hele proces nu zelf ook eens mee te maken." De vraag of Koopmans zelf gaat zingen, ontwijkt de politicus. "Maar als de duivel gaat zingen, mag dat een beetje vals zijn", licht hij wel een tipje van de sluier op.

Open lucht

Koopmans deelt het podium met professionele zangers Bibi Ortjens, Fenna Ograjensek, Pascal Pittie en Thomas Bonni. Ook doen mensen van de lokale schutterijen mee aan de uitvoeringen. De originele muziek is bewerkt door jazz-componist Jesse Passenier. Het stuk is in augustus en september te zien in de openluchttheaters van Valkenburg, Brunssum en Thorn, en bij het kasteel in Montfort.

Verkleedpartij

De CDA'er liet al vaker zien niet vies te zijn van een verkleedpartij. Zo liep hij tijdens de Gekke Maondaag-optocht in Velden ooit in zijn blote bast mee als Vladimir Poetin. Ook liet hij voor zijn presidentschap van de Oud Limburgse Schuttersfederatie een speciaal uniform maken, gebaseerd op het ambtskostuum van een lid van de Staten Generaal uit de negentiende eeuw.
Koopmans verdween vorig jaar van het politieke toneel vanwege de IKL-affaire.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!