Entertainment

Sloophamer door theater Roermond: 'Was ook wel nodig'

De oude theaterzaal in de Oranjerie. © Oranjerie
De laatste voorstelling is geweest, de stoeltjes zijn er al uit. Theaterhotel De Oranjerie gaat een jaar dicht voor een grootscheepse verbouwing. "De stoelen zijn 50 jaar oud, dat kan echt niet meer."
Theaterhotel De Oranjerie in Roermond is - de naam zegt het al - hotel en theater ineen. Het complex is in handen van horecafamilie Van der Valk.

Waar begonnen we aan?

Die kocht het midden jaren '90 van de gemeente, vertelt directeur Rob Polman: "Er zat toen een cultureel centrum in, maar dat verkeerde in zwaar weer. We konden het kopen van de gemeente voor 1 gulden. Op voorwaarde dat we het theater niet alleen zouden behouden, maar ook opknappen en exploiteren. Dat hebben we toen gedaan, eigenlijk zonder echt goed te weten waar we aan begonnen."
Eind jaren '90 ging Theaterhotel De Oranjerie, na een verbouwing van een aantal jaren open. De programmering is niet heel veel anders dan die van andere theaters in Limburg, zegt Polman: "We zijn met bijna 800 stoelen een middelgroot theater. De programmering van dit soort theaters is voor 80 procent hetzelfde. Die laatste 20 procent is lokaal gekleurd of persoonlijke voorkeur. Maar we hebben alles, muziekvoorstellingen, cabaret, ook gesubsidieerd toneel. En we doen ook veel aan regionale invulling, dus harmonieën en fanfares bijvoorbeeld uit de streek. Een groot voordeel van het feit dat wij hotel en theater inéén zijn, is dat hier altijd leven in het gebouw zit. Andere theaters, die maar drie of vier avonden per week programmeren, hebben dat niet. Bij ons in het gebouw is altijd wat, ook als er dus géén voorstellingen zijn. Voor de beleving is dat belangrijk. "

Andere kleur stoelen

Het hele complex gaat op de schop. Polman: "De vorige verbouwing is inmiddels meer dan 25 jaar geleden. We gaan echt alles aanpakken, klimaatinstallaties, het licht, de toneelvloer, de stoelen: We hebben bijna 800 stoelen, maar een aantal plekken heeft zulk slecht zicht dat ze eigenlijk zelden bezet zijn. In de nieuwe opstelling hebben we minder stoelen, zo'n 750, maar in de praktijk komt dat eigenlijk neer op hetzelfde aantal dat we nu hebben. Wél met wat meer beenruimte voor de voorste rijen. En de kleur? Zijn we nog niet helemaal uit. De oorspronkelijke stoelen waren knaloranje, daarna kregen we rood. Misschien dat we er nu een beetje tussenin gaan zitten."

Slecht geluid

Ook de akoestiek van de zaal wordt aangepakt. Ook dat was hard nodig, sommige harmonie- en fanfareorkesten wilden niet in de Roermondse zaal op concours gaan, vanwege de slechte akoestiek: "De akoestiek van de zaal is ingericht op gesproken woord, niet op muziek. Ook dat gaan we aanpakken."
De verbouwing van theater en hotel gaat in totaal twee jaar duren. Het komende jaar blijft het theater dicht, zijn er geen voorstellingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!