Lieke Martens houdt van Ronaldinho's paardenstaart

© ANP
Lieke Martens is in een jaar tijd uitgegroeid tot idool en voorbeeld van jonge voetballers en voetballertjes. In haar eigen jeugd was ze idolaat van de Braziliaanse balvirtuoos Ronaldinho.
"Hij had een paardenstaart", zegt de sterspeelster uit Nieuw-Bergen in gesprek met Ons Oranje. "Ik had geen vrouwenvoorbeelden, dus kwam ik uit bij hem."

Ronaldinho

Martens is in een korte tijd uitgegroeid tot een idool voor veel jonge voetballers en voetbalsters. "Nu willen kinderen op veldjes niet alleen Messi zijn, maar ook Lieke Martens", zegt de voetbalster. Zelf keek ze vroeger heel erg op tegen Ronaldinho. "Hij is vroeger mijn inspiratiebron geweest. Hij had prachtige dribbels, een goede techniek en hij straalde veel plezier uit in het spel. Als ik hem tegen zou komen, zou ik nog steeds op hem af rennen."

Extra uren

De speelster van FC Barcelona werd vorig jaar verkozen tot beste voetbalster van Europa én van de wereld. Toch is dit volgens de dribbelaar niet haar plafond. Om dit te bereiken brengt de vleugelaanvalster heel wat extra uren door op het trainingsveld. "De sterke punten wil ik nog beter maken. Daarom kijk ik beelden van mezelf en neem ik na de training de tijd om dingen te automatiseren en acties te oefenen", zegt Martens. "Ik moet natuurlijk niet te voorspelbaar worden."

Ouders

De vedette zegt verder dat ze haar ouders héél dankbaar is. "Ik zei vroeger altijd dat ik profvoetballer wilde worden, maar toen was er nog helemaal geen vrouwenteam", blikt ze terug. "Mijn ouders hebben altijd in me geloofd en me overal naartoe gebracht." In sommige gevallen pakten haar ouders zelfs vrij om hun dochter naar een training te rijden.

Ups and downs

En dat heeft geen windeieren gelegd. Via SC Heerenveen, VVV-Venlo, Standard Luik, Duisburg, Göteburg en Rosengård kwam ze uiteindelijk bij de Spaanse topploeg FC Barcelona terecht. "Mensen zien alleen het succes, maar ik heb ook moeilijke periodes achter de rug", zegt ze. "Ik ben al vanaf mijn vijftiende uit huis en al tien jaar weg bij vrienden en familie. Toch heb ik altijd het streven gehad om het beste uit mezelf te halen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!