Twan Huys over tafelrel: 'Ik deed het niet voor kijkcijfers'

© ANP
Talkshowhost Twan Huys ligt onder vuur omdat hij tijdens RTL Late Night een voor- en tegenstander van Zwarte Piet liet aanschuiven, terwijl dat niet was afgesproken met de tafelgasten.
"Het was niet om kijkers te trekken", reageert de presentator uit Sevenum tegenover RTL Boulevard.

Blokkeerfriezen

Vrijdagavond zat Jenny Douwes, het boegbeeld van de 'blokkeerfriezen', aan tafel bij het praatprogramma van RTL. Ook Jerry Afriyie van anti-zwartepietbeweging Kick Out Zwarte Piet was uitgenodigd. Maar omdat Douwes vooraf had aangegeven niet in debat te willen gaan met Afriyie moest hij in het publiek gaan zitten. Gaandeweg het programma probeerde Huys de twee tegenpolen toch samen aan tafel en met elkaar in debat te brengen.

Kijkcijfers

De tafelrel was overigens wel goed voor de kijkcijfers. Maar liefst 592.000 mensen zaten aan de buis gekluisterd. Daarmee stond RTL Late Night voor het eerst sinds lange tijd weer eens in de dag top-25 van best bekeken programma's.

Betrouwbaarheid

Het optreden van Huys heeft, met name op social media, de tongen los gemaakt. "Iedereen die nu suggereert dat RTL Late Night dit doet om kijkers te trekken, dat was niet zo", zegt Huys tegen RTL Boulevard. "Dit onderwerp was al heel lang in voorbereiding. Ik wilde deze rel totaal niet. Ik doe dit vak nu twintig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel. Je kunt mensen niet een belofte doen en die niet nakomen. Dat gaat niet."

Sorry

Spijt heeft hij in ieder geval niet, zo zegt hij zelf. "Er gebeurt iets waar ik niet op was voorbereid en waar de redactie niet op was voorbereid. Een afspraak die stond, is anders geworden. Een afspraak die wij gemaakt hadden is niet nageleefd en daar is iets anders voor in de plaats gekomen. Daar kun je als redactie niet zo heel veel aan doen."

Roos

Tenslotte geeft de journalist uit Sevenum nog toe dat hij niet wakker ligt van alle commotie. "Ik heb geslapen als een roos", zegt hij. "Kritiek is soms heel goed, maar alles wat niet klopt leg ik naast me neer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!