Draadstaal keert na 5 jaar afwezigheid terug op de buis

Jeroen van Koningsbrugge (L) en Dennis van de Ven als Draadstaal-types Jopie en Leon. © ANP/Marcel Hemelrijk
Vijf jaar hebben liefhebbers erop moeten wachten, maar woensdagavond is het satirische sketchprogramma Draadstaal weer op televisie te zien.
Het programma is bedacht en geschreven door zanger, acteur en komiek Dennis van de Ven uit Swalmen en zijn wapenbroeder Jeroen van Koningsbrugge.

Rechtenkwestie
De twee mochten de zelfbedachte typetjes uit Draadstaal vijf jaar lang niet gebruiken. Oorzaak was een slepende rechtenkwestie tussen de VPRO, producent CCCP en Van de Ven en Van Koningsbrugge. In de tussentijd maakten de twee wel een ander sketchprogramma, Neonletters (AVRO), maar daarin mochten ze dus niet in de huid kruipen van hun bekende Draadstaal-creaties.

Oude vertrouwde typetjes
Het conflict is inmiddels achter de rug en dat betekent meteen de terugkeer van Draadstaal op televisie. De eerste aflevering is woensdagavond te zien op NPO3. In zes nieuwe afleveringen zullen oude vertrouwde typetjes te zien zijn, maar ook nieuwe creaties. Ook zullen er zo nu en dan bekende Nederlanders opduiken in de nieuwe serie.

Fred en Ria
Woensdagavond zijn ze dus terug in nieuwe sketches. Maar om alvast in de stemming te komen, nemen we de bekendste typetjes nog even door. Te beginnen met Fred en Ria: een werkeloze beroepsmopperkont en zijn steevast aardappels schillende vrouw.

Jopie en Leon

Jopie (Jeroen van Koningsbrugge) is trouw bezoeker van de snackbar van Leon (Dennis van de Ven). Vaste bestelling: kipcorn en een milkshakie banaan. Voor Dennis van de Ven zal het niet moeilijk zijn geweest zich in te leven in de rol van Leon, zijn ouders runden namelijk jarenlang een snackbar.

Theo en Victor's TV Televisie

En dan zijn er nog Theo en Victor. Met hun eigen televisiekanaal Theo en Victor's TV Televisie leren ze iedereen de belangrijkste Brabantse uitspraken in hun cursus Heddegijdagezeedgehadjamindedawerkelukwoar-hoedoedegijdahoedoedegijdahoeheddegijdagedoan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!