Terugblik: Dotan, The Wombats en John Coffey op Pinkpop

© ANP
De tweede dag Pinkpop begon met optredens van onder andere Dotan, The Wombats en John Coffey.

Dotan

Hij is als een komeet naar de top geschoten. Dotan is sinds zijn megadoorbraak met het opzwepende 'Home' een grote meneer in Nederland. Die status maakte hij vanmiddag volledig waar op het hoofdpodium van Pinkpop. Hij vergeleek het veld "met een grote huiskamer", met wel heel veel mensen op bezoek. Zestigduizend mensen samengepropt voor de zoon van schrijfster en kunstschilder Patty Harpenau, die met zijn dromerige pop knap overeind bleef. De trommels lopen als een rode draad door zijn liedjes. Daardoor lijkt het repertoire wel heel erg op elkaar, maar aan de andere kant is het ook een slimme commerciële zet. Uiteraard presenteerde hij de singles 'Hungry' en 'Fall' om met een uitgesponnen versie van 'Home' af te sluiten. "Een droom komt uit", reageerde de zanger enthousiast. Het publiek sloot hem liefdevol in de armen.

The Wombats

The Wombats komt rechtstreeks uit die haast eindeloze poel van inwisselbare Britse bandjes die, in het kielzog van Arctic Monkeys en Franz Ferdinand, eventjes kwamen bovendrijven halverwege de jaren 00. Het gros van die groepen is allang in de vergetelheid geraakt, en eigenlijk was The Wombats hetzelfde lot beschoren. Maar hé, ze zijn er nog. Net het derde album uit en keihard op de Mainstage van Pinkpop. En dáár valt eigenlijk pas op hoeveel hits ze inmiddels hebben. 'Let's Dance To Joy Division', 'Kill The Director', 'Tokyo': ze komen allemaal voorbij. Plus nog een trits nieuw werk, op strategische wijze tussen de prijsnummers door gemanoeuvreerd. Met dit energieke optreden op Pinkpop doet The Wombats een serieuze gooi naar de Leukste Inwisselbare Band-trofee.

John Coffey

Allejezus, wat een teringherrie komt er uit de Brand Bier Stage. John Coffey is de boosdoener. Vijf Hollanders die zich vol overgave wagen aan punk, rock, hardrock en het betere geschreeuw. Het betreft hun grootste show tot dusverre, aldus zanger David Achter de Molen. Reden voor John Coffey om er nóg een schepje bovenop te doen, voor zover dat mogelijk is. Het gitaargeweld is duidelijk niet aan iedereen besteed, maar de tent blijft uiteindelijk lekker vol. Dat mogen de heren als een compliment zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!