Minder overlast ervaren van AWACS-vliegtuigen

Een AWACS-radarvliegtuig van de basis in Geilenkirchen. © Istock
De overlast van AWACS-vliegtuigen in Parkstad lijkt te zijn afgenomen. In het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal klachten met bijna de helft gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.
Dat meldt streekomroep ZO-NWS. Hoewel er minder klachten zijn, is het aantal vliegbewegingen amper afgenomen.

Beekdaelen en Brunssum

De klachten komen vooral uit Beekdaelen. Bij die gemeente kwamen in het tweede kwartaal dit jaar 831 klachten binnen, terwijl dat er in dezelfde periode in 2021 nog 1425 waren. Ook inwoners van Brunssum ervaren nog de nodige overlast van de vliegtuigen van de NAVO-basis in Geilenkirchen, vlak over de grens bij Schinveld. Van mei tot en met juli werd 645 keer geklaagd bij de gemeente.
De klachten gaan met name over het harde geluid van de radarvliegtuigen. Ook klagen mensen over de hoogte waarop de toestellen overvliegen.

Klachtenlijn

Overigens werd in het eerste kwartaal van dit jaar nog veel overlast ervaren. Toen kwamen ruim drieduizend overlastmeldingen binnen bij de provinciale klachtenlijn, duizend meer dan in dezelfde periode in 2021. Begin dit jaar werden vanwege de oorlog in Oekraïne zo'n 80 procent meer vluchten uitgevoerd dan eerst.

Bezoek staatssecretaris

Ruim een week geleden bezocht staatssecretaris Christophe van der Maat de gemeente Beekdaelen om te praten over de overlast van de AWACS-vliegtuigen. Bij het gemeentehuis werd het geluid nagebootst dat inwoners horen als er een toestel overvliegt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!