Entertainment

Opera in papierfabriek Sappi Maastricht

Papierfabriek Sappi in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Een papierfabriek is niet de meest voor de hand liggende plek om een opera op te voeren. Maar daar denken ze bij Opera Compact toch anders over: "Wat je hier hebt, kun je onmogelijk in een echt theater maken."
Het idee om La Traviata in een leegstaande hal van papierfabriek Sappi in Maastricht op te voeren, ontstond al een tijd terug, vertelt sopraan en zakelijk leider Fenna Ograjensek van Opera Compact: "Dit wordt de eerste keer dat we een première doen in Maastricht. En daar moet natuurlijk een bijzondere locatie bij, het liefst eentje waar mensen normaal gesproken niet kunnen komen."

Verlaten fabriekshallen

"De verlaten fabriekshallen van Sappi, zo groot en zo leeg vinden, wij een prachtige plek om het verhaal van de dolende ('La Traviata') Violetta en haar geliefde Alfredo te vertellen. Een mooie metafoor. Het tere, vergankelijke karakter van papier versus die ruwe industriële ruimte van de papierfabriek. We zitten met de voorstelling op de vierde verdieping van het kantoorgedeelte, met uitzicht op de Maas. En we kunnen de ruimte zo gaan invullen als we dat zelf willen. We gaan ook een ronde set bouwen, er wordt rondom het publiek gespeeld. Dat heb je in een normaal theater allemaal niet."

Vijfjarig bestaan

Opera Compact viert dit jaar het vijfjarig bestaan. Het is niet voor het eerst dat het gezelschap op een bijzondere locatie speelt. De opera Rusalka werd opgevoerd in de industriële grindhaven van Consortium Grensmaas bij Schipperskerk, tussen Born en Grevenbicht. Vorig jaar trok het gezelschap de aandacht door politicus en oud-gedeputeerde Ger Koopmans een rol te geven in Der Freischütz.
Fenna Ograjensek: "De kwaliteit van wat we maken staat natuurlijk bovenaan, we zien het operapubliek graag iedere voorstelling weer terugkomen. Maar juist de 40-ers, onze eigen generatie, willen we laten zien dat we ook jonge mensen zijn, die houden van uitgaan en bijzondere ervaringen beleven. Dus om dan zo'n twist aan klassieke opera te kunnen geven, bijvoorbeeld door die op een bijzondere locatie te spelen, ja dat vinden we echt leuk."
La Traviata is een klassieker uit het operagenre. Opera Compact presenteert het werk van componist Giuseppe Verdi in een nieuw arrangement voor een jazz-ensemble. Het stuk gaat 6 oktober in première in papierfabriek Sappi in Maastricht en is daar twee weekenden te zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!