Zelfde vijf partijen aan zet in Beek

© Google Streetview
Dezelfde vijf partijen als in 2014 doen mee. Er zijn geen nieuwelingen. Beek kende de afgelopen raadsperiode een coalitiewissel.

Oude rot Van Es

De coalitiepartij BBB-NDB (Burgerbelangen Beek-Nieuwe Democraten Beek) kiest grotendeels voor zittende wethouders en raadsleden in de kop van de lijst. Wethouder Thijs van Es is voor vierde keer lijsttrekker. Nieuw is op plaats vier is Anita Boekelman, nu nog commissielid.

Oude bekenden CDA

Het CDA heeft de vier zittende raadsleden en één van haar twee wethouders, Hub Hodzelmans, op de eerste vijf plaatsen staan. Wethouder Jean Wachelder is lijstduwer. Hoogste nieuwkomer is een jongere, Michael Theuns, op zes. Theuns is persoonlijk medewerker van gedeputeerde Hubert Mackus.

Vernieuwing PB en VVD

Progressief Beek (PB) en de VVD hebben nieuwe lijsttrekkers. Bij PB is dat Eric Heitzer, bij de VVD Ghislen Nysten. De nummer één van 2014 bij PB, Stan Nijsten, staat nu pas op de zevende plek. Nijsten was in 2014 - hij was toen 23 - het jonge, nieuwe gezicht van PB. De VVD zegt met Nysten te kiezen voor verjonging en vernieuwing.

Senioren

Bij Senioren Belang Beek vormen de huidige twee raadsleden Roel Hoogeboom en Adri Hellenbrand de kop van de lijst. De partij deed in 2014 voor het eerst mee.

Coalitiewissel

In oktober 2015 viel de coalitie van BBB-NDB en Progressief Beek. Aanleiding was de opgelopen spanningen over de uitvoering van de drie decentralisaties (jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen) en de ontwikkeling van dorpsvisies. Binnen een maand was er een nieuwe coalitie van BBB-NDB en CDA. Beide partijen leveren twee wethouders.

Samenstelling huidige gemeenteraad

17 zetels
BBB-NDB 6
CDA 4
Progressief Beek 4
Senioren Belang Beek 2
VVD 1

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!