Algemeen

Geen lokale partijen meer in Gennep

© Istock
Gennep is de enige gemeente in Limburg waar geen lokale partij meedoet aan de verkiezingen. Dat komt omdat de partij KERN niet meer meedoet.

Te weinig kandidaten

De partij heeft onvoldoende nieuwe mensen weten te vinden voor op de kandidatenlijst. Dat is opmerkelijk omdat de partij al meer dan 30 jaar actief is in de Gennepse politiek. Eerst als Combinatie Eenheidslijst (CEL), later als KERN. Zo is boegbeeld Gerrie Ehren al 33 jaar raadslid en/of wethouder. Hij gaf eerder al aan te willen stoppen, net als raadslid Mariella van den Bogaart. KERN levert momenteel nog een wethouder in de persoon van Jan Welles.
Snelle opkomst SP
De SP werd in 2014 vanuit het niets de grootste partij in Gennep, met 5 zetels. Fractievoorzitter Rob Janssen is ook nu weer lijsttrekker, gevolgd door raadslid Hans Frentz. Nieuw is afdelingsvoorzitter Ruud Geraeds op 3. Bij de eerste zeven kandidaten zijn er nog drie nieuwkomers.

Standvastig trio CDA
Het CDA heeft drie zittende raadsleden bovenaan gezet. Lijsttrekker is Jacques van Bergen, voor fractievoorzitter Twan Reintjes en Jos Sutmuller.

Nieuwe lijsttrekker D66
D66 - traditioneel sterk in Gennep - heeft met Anke Sonnemans een nieuwe lijsttrekker. Zij zit momenteel ook (nog) niet in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Frank Pubben staat tweede, voor raadslid Danny Artz. Oud-gedienden Paul Wessels, nu nog raadslid, en wethouder Ed Vandermeulen staan respectievelijk op de 6e en 8e plaats.

VVD en PvdA

Bij de VVD trekt fractievoorzitter Janine van Hulsteijn de lijst, voor raadslid Fred Knigge. Fractievoorzitter Luc Brouwers is de nummer één van de PvdA. Hij wordt gevolgd door vier burgercommissieleden. Brouwers stond ook 63e op de kandidatenlijst van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.

Oppositie tegen wethouder van elders

Gennep kent een stabiele coalitie van SP, D66 en KERN, ondanks soms felle oppositie van met name de VVD, bijvoorbeeld over de opvang van vluchtelingen in de gemeente.

De oppositie heeft ook kritiek op het feit dat SP-wethouder Peter Lucassen al die jaren in Nijmegen is blijven wonen en daar steeds ook ontheffing voor heeft gekregen van de coalitiepartijen. Die vinden dat hij zijn werk gewoon goed doet. De oppositie vindt dat een loopje met de wet wordt genomen.

Samenstelling huidige gemeenteraad

17 zetels
SP 5
CDA 3
D66 3
KERN 3
VVD 2
PvdA 1

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!