112

Sleutelloze autodief op heterdaad betrapt in Venlo

Sleutels met 'keyless-entry' worden misbruikt om auto's te stelen. © iStock
Een 38-jarige man is woensdagnacht door de politie op heterdaad betrapt tijdens het stelen van een auto in Venlo.
De man wist via een 'keyless entry' in te breken in de auto.

Heterdaad

De politie kreeg even na middernacht de melding van autodiefstal. Enkele minuten later hield de politie de man in de gestolen auto aan op de Eindhovenseweg. De verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij is voor drie dagen in verzekering gesteld voor verder politieonderzoek.

Toename

Auto's die gebruikmaken van een zogeheten 'keyless entry' komen de laatste jaren steeds meer voor. De politie ziet sindsdien een toename in het aantal diefstallen van dit type auto's, maar bespeurt vooral de laatste maanden een stijging.

Keyless entry

Letterlijk vertaald gaat het om een sleutelloze toegang tot de auto. Het is een techniek gebaseerd op een zender in de auto en sleutel. Wanneer je één van de portieren vastpakt, zendt de auto een signaal uit en de sleutel beantwoordt dit signaal met een code. Als de code juist is ontgrendelen de portieren. De haast 'ouderwetse' druk op de knop van een autosleutel is daarbij niet meer nodig.

Signaal

De inbreker maakt daarnaast gebruik van een soort iPad waarmee hij bij de voor- of achterdeur van een woning gaat staan. Het tablet vangt het gecodeerde signaal van de sleutel op als die in de buurt van de deur hangt. Vervolgens wordt het signaal doorgestuurd naar een kompaan van de inbreker die bij de auto staat met een tweede tablet. Deze vangt het signaal op en zendt het opnieuw uit, waardoor de portiersloten openspringen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!